Varför och några saker att tänka på i förväg

Varför?

Varför ska du digitalisera sina vinylskivor när samma musik idag finns lätt tillgänglig via Spotify och dessutom mycket mer än i den egna skivbacken? Det är en fråga som var och en måste hitta ett eget svar på. Du kan ju se det som en hobby eller att din skivsamling är en sorts tidskapsel som borde aktiveras…

I alla händelser kan resultatet bli förvånansvärt bra. När jag jämfört några av mina inspelningar med utgivna CD-versioner låter de annorlunda, men kan definitivt mäta sig och ofta upplevas som bättre. Detta trots alla elektriska och mekaniska omvandlingar på vägen från mastertape till skiva och därifrån till dator. Tyvärr har jag inte gjort A/B-test mellan skivan direkt och digitaliserat resultat p.g.a. hur min anläggning är uppställd.
Med vassare utrustning än den jag haft hittills borde man lyssningsmässigt kunna få än bättre resultat! Det är också mycket bekvämare att ha sin musik i datorn än på både CD och vinyl.

När du är färdig med det viktigaste i din egen samling, kan du fortsätta och leta efter begagnade vinylskivor från Myrorna eller Tradera.

 

Uppspelning och kvalitetskrav

Innan du börjar spela in några skivor bör du tänka igenom hur du ska lyssna på dina inspelningar och vilken kvalitetsnivå det ska vara. Det krävs nämligen en hel del tid och arbete innan en skivsamling är klar, och om du då – mitt i jobbet – kommer på att du inte är nöjd, då är det bara att börja om från början eller fortsätta vara missnöjd. Själv har jag börjat om några gånger…

Jag lyssnar på min musik via en enhet (Squeezebox) som strömmar musiken från dator till min anläggning. Jag lyssnar också via Ipod när jag vill ha bärbart ljud.

Jag tycker inte att det är särskilt bekvämt att hantera CD-skivor och bränner därför inte mina inspelningar på CD. CD-formatet har funnits på marknaden i trettio år (sedan 1982) och har enligt min uppfattning redan sin framtid bakom sig.

Det här betyder också att jag inte bryr mig om att välja ett inspelningsformat som är lämpligt för CD (se avsnittet om inspelnings- och lagringsformat).

När jag lyssnar på musiken i min bärbara Ipod (ute, på buss eller tunnelbana) kan jag nöja mig med mer måttliga anspråk på ljudkvalitet. När jag lyssnar hemma i hörlurar eller via högtalare har jag högre krav och det bestämmer den kvalitetsnivå jag satsar på. Bra ljud är dock beroendeframkallande så till slut vill jag ju ha bästa tänkbara ljud både bärbart och hemma…

 

Budget – tid och pengar

Hur mycket tid du lägger ner kan anpassas efterhand som projektet löper, men hårdvaran måste du investera i direkt. Så hur mycket ska du då satsa på AD-omvandlare, ny skivspelare etc.?

Allt handlar om kvalitetsnivån som du är nöjd med. Högre kvalitet kostar mer tid och pengar, måttlig kvalitet mindre tid och mindre pengar.
Låg kvalitet kostar kanske mer tid än det är värt – men det är såklart en personlig bedömning.

Eftersom det är ett tidskrävande projekt kommer du säkert ändra attityd under arbetets gång och då önska att du haft andra prylar redan från början.

Det finns två strategier; antingen ta i rejält redan från början eller att – vilket kanske är smart – bestämma sig för att göra 10 provripp helt utan att köpa någonting eller med bara minimal investering. Därefter satsar du för att höja kvalitetsnivån gärna minst två eller tre steg, fortsätter med samma setup eller slår av på takten och lägger ner.

Tillbaka till huvudsidan