Här är en förteckning över de program som jag använder eller prövat.
Inspelning och redigering
Gemensamt för alla de här programmen är att de innehåller mer än vad du behöver som vinylrippare, men såvitt jag sett kan andra enklare program innehålla allvarliga begränsningar.
Drivrutiner, ”ASIO” och ”Kernel streaming” beskrivs i avsnittet om dator och drivrutiner.
- Audacity
Freeware för inspelning som finns för Windows, MAC OS X och Linux.
Det finns många filter och verktyg för ljudredigering, och du kan om du vill redigera ”för hand” ända ner på ”bytenivån”.
Jag använder Audacity i flera – men inte alla – steg i inspelningsprocessen (se arbetsflödet).
Audacity kommer tyvärr inte med ASIO-support enligt licensreglerna, men det ska vara möjligt att själv kompilera Audacity för eget bruk vilket bl.a. innebär att du ska ha ett konto hos Steinberg för att hämta ett ”SDK”. Den som gör detta får leta efter en bruksanvisning på internet och bör vara ordentligt datorvan.
I stället för Kernel streaming ska stöd för ”WASAPI” finns i senare versioner. Min dator kraschade dock sist jag prövade, så t.v. får andra ta reda på om det är ett alternativ).
När jag arbetade som mest med inspelning kunde Audacity inte ta emot mer än 16 bitar via Windows (även om du trodde att du spelade in med 24). Därför har jag använt Reaper (se nedan) för inspelning. Audacity borde ju ha löst problemet vid det här laget?
Länk till Audacity - Studio One
Studio One är ett ”betalprogram” men det finns en begränsad gratisversion som kan vara intressant att pröva. Den ska också kunna klara ASIO vad jag förstår. Testa!
Länk till Studio One - Reaper
Reaper kan testas gratis under en 60-dagars period innan man köper (60 USD).
Det är mer designat för att vara en hemmastudio än att vara ett enkelt program för vinylrippare, så jag använder både Reaper och Audacity.
Reaper har support både för ASIO och för Kernel streaming.
Länk till Reaper
Klick- och brusborttagning mm.
Framför allt programmen Clickrepair och DeNoise LF har varit centrala i mitt arbetsflöde. men nu (2022) upptäcker jag att hemsidan är nedlagd. Programmen är utvecklade av Brian Davies som är pensionerad matematiker. Man kunde prova programmen fritt i tre veckor och därefter krävdes licens.
Efter att ha försökt googla fram bakgrunden, har jag förstått att Brian Davies har blivit för sjuk för att fortsätta hantera programmen licenserna. Det förefaller också som om någon har tagit över rättigheterna, men valt att för närvarande inte tillhandahålla licenser, Detta är väldigt tråkigt. Jag menar att Clickrepair är bland de allra bästa och sätter en standard för program i den här kategorin.
Om du redan har licens så kan du förstås använda dom i det arbetsflöde som nu finns beskrivet.
Jag har försökt hitta alternativa program och har provat iZotope RX8 och Wave Corrector som verkar intressanta. Om jag skulle övergå till att använda något av dessa program skulle jag förmodligen också göra andra ändringar i mitt arbetsflöde. Den som vill prova kan ju använda mitt arbetsflöde som referens och göra lämpliga anpassningar.
Jag återkommer …
Brian Davies program bygger på att filen som ska bearbetas ”strömmas” genom programmet, och att du kan ladda upp flera filer som bearbetas i sekvens, vilket är praktiskt. Inställningarna (de flesta) kan ändras under gång. Du kan justera resultatet i en aktuell ”ljudbuffert”, men du kan inte backa. Givet dessa förutsättningar fungerar de alldeles utmärkt.
- ClickRepair
Ett suveränt program för borttagning av klickljud och skivknaster. Kunde provas fritt i tre veckor hade sedan en licens som brukade kosta 40 AUD (Australiska dollar). - DeNoise LF
Ingår i mitt arbetsflöde för borttag av lågfrekvent buller och nätstörning (50 Hz). Kommer tillsammans med nästa program – DeNoise. Kunde provas gratis i 21 dagar, och kostade sedan 40 AUD (för båda). - DeNoise
För borttag av skivbrus. Programmet bygger på att brus är mer hörbart i ”tysta partier” och brusreduktionen är starkare då.
Om jag arbetade med 78-varvare skulle jag kanske alltid använda DeNoise, men med EP och LP endast i nödfall. Kostade 40 AUD tillsammans med Denoise LF. - Equalizer
Det här programmet kan användas om du vill testa att spela in utan RIAA, eller justera för RIAA som lagts på 78-varvare som ska ha en annan korrigeringskurva. Det finns en hel vetenskap för det.
I manualen finns också en diskussion om att använda fel hastighet, t.ex. en 78-varvare som spelas in med 45 varv per minut.
Programet var licensfritt och borde fortfarande kunna användas om du hittar en säker källa för nedladdning
Formathantering etc.
- Foobar 2000
Freeware som liknats vid en schweizisk armékniv för att hantera och spela upp musikfiler.
I mitt arbetsflöde använder jag Foobar för att konvertera mellan formaten WAV, FLAC och MP3 och har skapat egna inställningar så att resultatet ska hamna på rätt ställe.
För MP3-konvertering behöver du också hämta LAME (se nedan).
Länk till Foobar - LAME
LAME är en ”encoder” för MP3 och hämtas särskilt. När du gör inställningar för Foobar ska du ange var LAME installerats.
Länk till LAME
Övrigt
- iTunes
Musikserverprogram för iPod och iPhone. Motsvarande bör finnas för Androidvärlden och andra bärbara spelare.
Länk till iTunes - EAC
Exact Audio Copy är programmet för den som också vill hämta in sina CD-skivor till datorn.
Länk till EAC - Directory List
Ett mycket praktiskt program för att lista vilka (musik)-filer du har och var de ligger. Det finns en gratisversion av programmet.
Du kan i ett ”utforskarfönster” välja att skapa en lista över mappar och ingående filer. Listan kan sedan öppnas och hanteras i t.ex. Excel.
Länk till Directory List